Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1929-1930 ως 6/τάξιο μικτό. Ο χώρος στέγασής του ήταν το κτίριο της Μητροπόλεως που τώρα έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το σχολείο αυτό ήταν συνέχεια του Β΄ Σχολείου Θηλέων το οποίο λειτουργούσε από το έτος 1916 ως 4/τάξιο, το 1918-1920 ως 5/τάξιο και από το 1920 ως 6/τάξιο. Πρώτη διευθύντρια του νέου σχολείου ήταν η Ισαβέλλα Γεωργιαφέντη, η οποία ήταν και πριν διευθύντρια του Β΄Θηλέων.
Η ανέγερση του σημερινού διδακτηρίου στη θέση Άγιος Θωμάς έγινε το 1936 με δωρεά οικοπέδου από το Γεώργιο Χωρέμη και έξοδα ανέγερσης από το Κράτος. Από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο του 1948, περίοδος του Εμφύλιου Πολέμου, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Παράρτημα του Στρατοπέδου Πειθαρχημένης Διαβίωσης της Χίου για γυναίκες Επονίτισσες του Πειραιά.
Στον αύλειο χώρο του σχολείου κτίστηκε το 1ο Νηπιαγωγείο Χίου, το οποίο λειτούργησε στο νέο κτίριο από το σχολικό έτος 1990-1991.
Από τότε το σχολείο στερήθηκε το σχολικό κήπο. Από το σχολικό έτος 1994-1995 λειτούργησε και ο πρώτος όροφος πάνω από το Νηπιαγωγείο με τέσσερις αίθουσες για τις ανάγκες του σχολείου. Επίσης από το σχολικό έτος 1996-1997 λειτούργησαν και οι δύο αίθουσες διδασκαλίας και η αίθουσα εκδηλώσεων με προσθήκη που κατασκευάστηκε στην ανατολική πλευρά του παλαιού διδακτηρίου.
Το σχολικό έτος 1977-1978 το σχολείο προάγεται από επταθέσιο σε εννιαθέσιο, το επόμενο σε δεκαθέσιο και το 1979-1980 γίνεται δωδεκαθέσιο.
Κατά τα έτη 1987-1988 έως 1991-1992 το σχολείο λειτούργησε ως Σχολείο Δοκιμαστικής Εφαρμογής Νέων Προγραμμάτων (ΣΔΕΝΠ). Το 1990-1991 ιδρύθηκε η Ειδική Τάξη (σημερινό Τμήμα Ένταξης). Από το σχολικό έτος 1998-1999 ιδρύεται και λειτουργεί ανελλιπώς Τάξη Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών. Το 2002 από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» ιδρύθηκε εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών το οποίο εγκαταστάθηκε στο υπόγειο της προσθήκης. Το 1999 η αίθουσα του υπογείου του 1ου Νηπιαγωγείου διαμορφώθηκε σε γυμναστήριο και εξοπλίστηκε. Σε παραπλήσιο χώρο λειτουργεί αίθουσα πληροφορικής όπου γίνονται μαθήματα με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Από το σχολικό έτος 2005-2006 το σχολείο επιλέχτηκε ως σχολείο πιλοτικής διδασκαλίας της δεύτερης ξένης Γλώσσας, γαλλικής και γερμανικής, στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις για μία διετία. Το σχολικό έτος 2008-2009 όλες οι αίθουσες του σχολείου επανδρώνονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και με σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Το σχολικό έτος 2009-2010 το σχολείο γίνεται Ολοήμερο. Το ίδιο έτος με δαπάνες της σχολικής επιτροπής του σχολείου η αποθήκη του ορόφου της προσθήκης επισκευάζεται και διαμορφώνεται σε Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και εξοπλίζεται μεταξύ άλλων και με διαδραστικό πίνακα.
Από τον Ιούνιου 2011 ξεκινά η υλοποίηση της Μελέτης Αντισεισμικής Θωράκισης του παλαιού διδακτηρίου με δαπάνη του δημοσίου, μετά από ένταξή της σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, η οποία ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2012. Έτσι το σχολικό έτος 2012-2013 οι μαθητές διδάσκονται σε σύγχρονες αίθουσες .
Επίσης δημιουργείται σύγχρονη αίθουσα Πληροφορικής που θα αντικαταστήσει την παλαιά μόλις επανδρωθεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Από το σχολικό έτος 2013-2014 λειτουργεί με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) οπότε προστίθενται νέα διδακτικά αντικείμενα στο πρόγραμμα διδασκαλίας όπως η Πληροφορική και η Θεατρική Αγωγή.
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που στηρίχτηκε σε πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου η οποία εγκρίθηκε από τη ΔΕΠ Δ. Χίου και από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, από το Μάρτιο του 2015 το σχολείο πήρε την προσωνυμία “Γιώργης Κρόκος” για να τιμηθεί ο χιώτης στην καταγωγή δάσκαλος και λογοτέχνης, Γιώργης Κρόκος.
Μεγάλη είναι η προσφορά στο σχολείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε όλη τη μακρά διάρκεια λειτουργίας του. Τα τελευταία χρόνια εκτός των μαθημάτων πληροφορικής που προσφέρει δωρεάν στους μαθητές, διοργανώνει και προγράμματα ζωγραφικής και παραδοσιακών χορών σε ώρες μη λειτουργίας του σχολείου. Επίσης έχει εξοπλίσει τη σχολική βιβλιοθήκη η οποία λειτουργεί ως δανειστική για τους μαθητές και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται και με νέους, σύγχρονους τίτλους βιβλίων.
Το σχολείο με τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων έχει και πλούσια πολιτιστική δράση με στόχο την ολόπλευρη στήριξη των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους. Από το σχολικό έτος 2008-2009 έχει καθιερωθεί η ετήσια έκθεση βιβλίου με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές η οποία πλαισιώνεται από την παρουσία καταξιωμένων ελλήνων λογοτεχνών και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης κάθε χρόνο διοργανώνονται ημερίδες με παιδαγωγικού περιεχομένου θέματα με στόχο τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων στο δύσκολο έργο τους.
Τέλος, η πολύχρονη λειτουργία του σχολείου στην περιοχή, η προσφορά του στη μόρφωση και στην κοινωνική αναβάθμιση, η ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν σ’ αυτό, το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των κατοίκων.